Harry Cock wint de Grote Culturele Prijs van Drenthe

Harry Cock krijgt de Grote Culturele Prijs van Drenthe voor zijn fotowerk. Met hem straalt ook Noorderbreedte van trots. Harry Cock is namelijk sinds mensenheugenis huisfotograaf van Noorderbreedte. Een felicitatie waard dus.
TEKST
Ineke Noordhoff

BEELD
Harry Cock
Reyer Boxem

‘Op het moment dat het routineus wordt, dan is het gebeurd. Dan is de lol eraf’, zegt Harry. Naast zijn journalistieke werk – behalve voor Noorderbreedte ook voor de Volkskrant – maakt Harry Cock fotoboeken en vrije foto’s. Hij legt zaken vast die hem opvallen. Daarbij gaat het hem niet om grote verhalen. Juist het alledaagse boeit hem – de kleine verhalen die je gemakkelijk vergeet. Harry Cock is gefascineerd door de vergankelijkheid van het leven. Hij wordt op 9 april gelauwerd. Vermoedelijk door Jetta Klijnsma, de commissaris van de koning waar hij ook een bijzonder portret van schoot…

Hieronder een bloemlezing uit het werk van Harry. Daaronder een videoportret dat Tamara Bakker en Raimondo de Vries maakten voor Noorderbreedte en Beeldlijn. Harry’s site is ook zeer de moeite waard: www.harrycock.nl. De Volkskrant toont zijn reportage over Schiermnonnikoog.

Wilt u Harry Cock feliciteren? Dat kan. Hieronder hebben we een reactieveld geopend. We zullen alle gelukwensen dubbel en dwars overbrengen.

De jury: ‘Een foto van Harry Cock typeert zich door de wisselwerking tussen mens en landschap en door het alledaagse met vaak een humoristische invalshoek.

Als chroniqueur van Noord-Nederland is zijn werk van maatschappelijk belang voor Drenthe,’ aldus de Provinciale Adviescommissie Grote Culturele Prijs van Drenthe. ‘ Zijn werk wordt met grote regelmaat geëxposeerd, onder andere tijdens Noorderlicht. Bovendien is Harry Cock betrokken bij diverse culturele ontwikkelingen, zoals de KunstSalon in Assen.’

Foto’s van Harry Cock

3 gedachten over “Harry Cock wint de Grote Culturele Prijs van Drenthe”

 1. Peter Breukink, directeur Stichting Oude Groninger Kerken schreef:

  Van harte gefeliciteerd, Harry! Zeer verdiend. Ook in Groningen heb je je sporen verdiend. Ons boek ‘Harry Cock en De Ploeg’ is nog steeds van grote waarde, zeker in dit De Ploeg jaar!

 2. Ilja schreef:

  Ha Harry,
  Van harte groot voorbeeld, fantastische fotograaf en fijn mens!
  Wat een terechte beloning.
  Liefs van Schiermonnikoog.

 3. Kees van der Meiden, directeur Noorderlicht, Huis van de Fotografie. schreef:

  Beste Harry,

  Van harte. We zijn reuze trots op je. Een terechte pluim op je hoed, omdat je alledaagsheid zo betoverend mooi maakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Sluit je aan bij Noorderbreedte!
Laat u informeren en inspireren over alles wat mooi, bijzonder en in ontwikkeling is in het Noorden!
€42,50