De wereld is verwarrend. Turbo boeren zoeken met highbrow technieken naar kansen om de opbrengst van het land verder omhoog te krijgen. Ze staan vaak tegenover donkergroene natuur- en milieubeschermers die ruimte zoeken voor wilde planten en dieren. Zowel natuurgebied als boerenland is onderdeel van de leefwereld van iedereen: het landschap van alle mensen. Ralph Waldo Emerson, een Amerikaanse denker en essayist uit de negentiende eeuw, constateerde al dat geen enkel individu eigenaar is van het landschap. Maar wat is eigenlijk ‘landschap’, wie zorgt ervoor en waar ligt het ‘eigenaarschap’?

Debat

Noorderbreedte heeft denkers vanuit verschillende generaties en met zeer diverse invalshoeken uitgenodigd om in een essay stil te staan bij de vraag: van wie is het landschap? Daarmee willen …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts 43,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.