In 1717 schoof de zee als een tsunami over de Groningse kuststreek, tot aan de stad Groningen. Kan zo'n ramp driehonderd jaar later opnieuw gebeuren?

September 2012. In het pikkedonker dendert een vrachtwagen met veertig ton breukstenen boven de as door de Westpolder in Noordwest-Groningen. De chauffeur draait de Kustweg in en schakelt terug om de dijk op te rijden die het Lauwersmeer afsluit van de zee. Even verderop verdicht de smalle bosrand langs de weg zich en wordt de strook bomen aan de binnenkant van de dijk breder. Hier ligt een stil binnenwater midden in de oefenweide van Defensie. Dit is de vroegere bedding van het Vierhuistergat – een aftakking van de Zoutkamperlaag die tussen Schiermonnikoog en Ameland menig zeevaarder weer terugbracht naar huis.  In 1969 is dit water afgesneden van de stromende zee en langzaam zoet geworden. Ruim veertig jaar later heeft de geul zich aan de zeezijde diep onder het dijklichaam gewo…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.