In een schuur in Pieterburen, die tot de nok toe gevuld is met uien, staat Elke Koster haar bezoekers al op te wachten. Haar boerderij is het startpunt van de Hutspot Route op zaterdag 28 oktober en het publiek is uitgenodigd de ingrediënten voor hutspot te verzamelen. Met een ui in haar hand geeft Elke een kijkje in het boerenleven en haar producten. De uien zijn zo’n twee week geleden van het land gehaald en worden in de verwarmde schuur opgeslagen. Een paar uien moet voor de hutspot genoeg zijn.

Met de auto rijden de bezoekers van de route over de landweggetjes naar Leens, waar boer Eddy van Wijk biologische wortelen verbouwt. Achter in de schuur staat een beamer waar geïnteresseerde hutspot liefhebbers kunnen zien hoe de wortelen van het land in de schuur belanden. De meeste klei wordt tijdens dit proces van de wortelen afgeschud, maar voor de houdbaarheid is het juist goed als er nog wel wat grond aan de wortelen blijft hangen. Ook de wortels  die vandaag verkocht worden (er gaat zo’n 750 gram in één pan hutspot) gaan natuurlijk niet helemaal ‘schoon’ mee.

In hetzelfde dorp verkoopt Agnes de Boer saucijzenworsten in een schuur vol met puppy’s, kippen, paarden en koeien. Tijdens het knuffelen en aaien van alle dieren vertelt Agnes over het dubbele gevoel dat ze heeft bij de verkoop van vlees. Agnes richt zich voornamelijk op het houden van melkvee en ze is gehecht aan de ruim 60 koeien die ze verzorgt. Jammer als er af en toe een paar koeien naar de slacht moeten. Anderzijds hebben de dieren een paar mooie jaren bij haar op de boerderij gehad.

De laatste stop van de Hutspot Route is bij aardappelteler Gaaikema in Houwerzijl. Naast de aardappelen voor de stamppot zijn hier ook paarse aardappelen te koop. Carin Gaaikema prijst deze vreemd gekleurde aardappelen om hun gezonde eigenschappen en bijzondere smaak. Het is inmiddels gezellig druk op het eindpunt van de route en de grote pan hutspot (verzorgd door Twan van ’t Klooster van Genietlokaal) draagt hier aan bij. Met een zak stamppotaardappelen (750 gram) en een zak paarse aardappelen onder de arm, een kofferbak vol met ingrediënten en een goed recept vertrekken de bezoekers om aan de slag te gaan met deze Typisch Groningse hutspot.

Het recept voor de hutspot van Genietlokaal

2/3 personen

benodigdheden

  • 750 gr kruimige aardappels
  • 750 gr winterpenen
  • 1 grote ui
  • 25 gr boter
  • 50 ml melk
  • snufje zout en peper

bereidingswijze

Schil de aardappels en snijd de aardappels in even grote stukken. Snijd de ui in halve ringen. Schil de winterpenen en snijd in kleinere stukken. Doe de aardappels en de wortels in de pan. vul de pan met water en kook het geheel circa 20 – 25 minuten met een snufje zout. Doe een klontje boter in een koekenpan en bak de ui ringen goudbruin.

Giet het water af en stamp de hutspot na toevoeging van de ui ringen met een aardappelstamper. Er mogen best nog wat stukjes inzitten. Roer de boter en de melk door de hutspot en breng het geheel verder op smaak met zout en peper.

Serveer de hutspot met de rookworst/saucijzenworst.