‘Op feestjes vertel ik soms liever niet dat ik een bijdrage heb geleverd aan de herinrichting van het Beursplein in Leeuwarden.’ Sjoerd Nota zucht. We zitten in zijn kantoor aan de Westersingel in Leeuwarden en kijken naar de plezierjachtjes die de hoofdstad van Friesland aandoen. Het is het droevig lot van de verkeerskundige: er valt altijd wel iets te klagen over je werk. Dat geldt zeker voor het Beursplein, waar de gedachte van shared space leidend was in het ontwerp. Fietsers, automobilisten, voetgangers: iedereen zoekt een eigen weg, niet gehinderd door borden en regels. De rotonde in het plein wordt linksom, rechtsom en recht door het midden genomen. Dat dat wennen is, is een understatement.

Hans Monderman

‘Hans Monderman (1945-2008) is mijn belangrijkste inspiratiebron. Monderm…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts 43,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.