Aanleiding van het bezoek is onder andere het essay ‘De emancipatie van de periferie.’ Lees hier meer over in het interview met de Rijksbouwmeester. Daarin schrijft Floris Alkemade over de stelselmatige onderschatting van de randgebieden in  Nederland. Hij pleit er juist voor dat de periferie een voortrekkersrol op zich neemt in grote maatschappelijke vraagstukken, zoals de energietransitie.

Terwijl Floris Alkemade in een busje van Loppersum naar Delfzijl en Onderdendam wordt gereden kijkt hij in stilte naar het landschap dat voorbijraast. Hij is onder de indruk van de ‘oogverblindende schoonheid van de provincie.’ Tijdens de gesprekken op locatie zegt hij niet veel, maar fronst hij zijn wenkbrauwen en luistert aandachtig. Af en toe stelt hij een scherpe vraag, of dee…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts 43,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.