Het is goed mogelijk dat u nog nooit een heivlinder Hipparchia semele hebt gezien. Deze vrij grote dagvlinder is dan ook een meester in camouflage. Als hij met dicht gehouden vleugels op een stukje open zand zit, of op wat korstmossen of de stam van een grove den, valt hij bijna niet te ontdekken. Als hij eenmaal is opgeschrikt, flitst een opvallende oranje vlek met zwart oog op. De heivlinder heeft dan een fractie van een seconde de onderzijde van zijn voorvleugel laten zien en de waarnemer als het ware een knipoog gegeven: je ziet me… je ziet me niet! Door de voorvleugel razendsnel achter de achtervleugel te schuiven, verdwijnt het dier uit zicht. Daarbij weet hij zich ten opzichte van de zon zo te draaien dat hij zo min mogelijk schaduw geeft. En zie hem dan maar weer eens te vinde…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts € 45 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.