Bekende Nederlanders als Arjan Lubach en Johan Derksen spraken zich afgelopen maanden uit tegen het gasbeleid. Freek de Jonge startte zelfs een 9 puntenplan en een petitie om de regio weer veiligheid te geven. De ernst en gevolgen van de aardbevingen lijken bij steeds meer mensen door te dringen. De fakkeltocht werd al twee keer eerder gehouden, toen liepen rond de 800 mensen mee. Volgens schattingen van de politie waren het er nu meer van 4.000.

‘Groningers willen niet langer lijdzaam afwachten’ zei ook stadsdichter Lilian Zielstra. Haar voordracht van Fundament kon op veel gejuich uit het publiek rekenen.

je denkt, ik word pas geholpen als ik val
zo gaat het meestal met de meesten
maar jij, je staat op en trekt je schoenen aan
begeeft je naar de barricades, want je weet ook

het is niet alleen mijn huis
ik ga niet lijdzaam wachten tot de stenen breken
en zien hoe de barsten alles tot iets halfs maakt.

Lilian Zielstra in Fundament

Niet alleen gedupeerden van de aardbevingen gingen de barricade op. Veel mensen kwamen om hun steun te betuigen. ‘Laat Groningen niet zakken’ scandeerden ze.

Berber Aardema, Sjoukje Ettema en Anna Dijk

‘Wij zijn hier uit solidariteit! Zelf merken we de gevolgen van de aardbevingen niet, maar we vinden het verschrikkelijk dat zoiets in Nederland kan gebeuren. We komen zelf uit het Noorden, dus we weten wel hoe het voelt om door de politiek vergeten te worden.’

Andries en Trien van der Meulen

‘Wij zijn hier omdat we zelf in het aardbevingsgebied wonen. Het voelt ontzettend goed om te zien dat er zoveel mensen zijn die ons steunen. Nu zit je in de stad Groningen of Assen nog veilig, maar de kans is groot dat zij ook de gevolgen gaan merken. Daarom moeten we nu met z’n allen opstaan.’

Jorien de Lege

‘Ik kom uit de Noordoostpolder maar ik vond dat ik hierbij moest zijn. Groningers hebben lang genoeg gewacht en er moet nu eindelijk iets gebeuren! Ik vind het heel bijzonder hoeveel mensen hier zijn. Iedereen begint te snappen hoe erg het is dat mensen zich niet meer veilig kunnen voelen in hun eigen huis.’

Jaap Dijkstra en Rutger Dijkstra

‘Het was een uitspraak van Jan Mulder die me voor het eerst echt aan het denken heeft gezet,’ zegt Jaap Dijkstra. ‘Hij zei: “De ene helft van Groningen ligt te beven in zijn bed en de andere helft slaapt rustig door.” Ik hoorde bij de helft die rustig door sliep, maar nu begin ik steeds meer te beseffen hoeveel impact de aardbevingen hebben.’ Ook zijn zoon Rutger is vrijwillig mee gekomen: ‘Ik vond het moeilijk om me in te leven, het blijft voor mij een ver van mijn bed show, maar door dit soort acties begin ik wel steeds bewuster te worden.’

Volgens Freek de Jonge hebben alle fakkeldragers het gelijk aan hun kant. ‘Nu is het nog een kwestie van gelijk krijgen’, zei hij tijdens zijn afsluitende toespraak. ‘Dat is een stuk lastiger kan ik jullie vertellen, daar is geduld voor nodig.’