Nieuwe natuur ontstaat zelden achter de tekentafel. Het gaat bijna altijd om coproducties, vertelt Chris Bakker, hoofd natuurkwaliteit bij It Fryske Gea. De kennis van verschillende mensen is nodig om tot een goed plan te komen. Soms reiken betrokken ecologen, ambtenaren of onderzoekers ideeën van buitenaf aan. De vismigratierivier in de Afsluitdijk is bijvoorbeeld door visdeskundigen bedacht. It Fryske Gea heeft dat idee mede geadopteerd en werkt daar met verschillende clubs verder aan. Maar de Groene Loper heeft Bakker zelf bedacht. Het viel hem op dat veel dorpen in Friesland gescheiden zijn van natuur. ‘Friezen zijn in hun hoofd bûtenminsken, ze houden van fierljeppen en aaisykjen, maar bij de meeste dorpen kun je niet eens naar buiten, daar zit een sloot tussen of een weg. Ik vind …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts 43,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.