Ze heeft een jetlag. Nynke Rixt Jukema is net terug uit New York. Ze heeft Poolse vrienden opgezocht die daar al jaren illegaal in de bouw werken. Het is tekenend voor de betrokkenheid van Jukema. ‘Nu hebben we het eigenlijk niet eens over architectuur gehad’, constateert ze aan het eind van het gesprek. Of toch ook wel. Met een omweg, die veel over haar zegt en over haar manier van werken, want Nynke-Rixt Jukema ís haar werk. ‘Het zijn grote waarden die mij inspireren: vrijheid, passie, en vooral no fear – geen angst.’

Pippi Langkous

‘Ik groeide op in een gezin waar cultuur geen rol speelde. Ik mocht niet naar de vpro kijken, daar werd gevloekt en dat was een vieze omroep. Als mijn ouders met hun zondagse visite in de voorkamer zaten, keek ik stiekem naar De Plantage, met Hanneke Gro…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts € 45 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.