Symfonie voor de Veenkoloniën

HOOR de Veenkoloniën!

De componist Jurriaan Berger (Zaandam) gaat in Oost-Groningen op zoek naar geluiden die kenmerkend zijn voor het gebied. De documentaire die regisseur Saskia Jeulink daarover maakte is de beste Groninger film van 2015.

TEKST
Ineke Noordhoff

 

Koop via Beeldlijn

De Veenkoloniën zijn lang een moerassig deel van Noord-Nederland geweest. De aanleg van een nieuwe landschapsstructuur bracht het welvaart en voorspoed. Zo’n 100 jaar geleden zorgden handel en industrialisatie voor voorspoed en vooruitgang; het geluid van de strokartonfabriek galmde door het gebied. Nu kampt de regio met een achterstand: nieuwe structuren blijven uit, de kans op vernieuwing en innovatie lijkt een doodlopende weg. Toch zijn er plannen en kansen voor de Veenkoloniën: wat is de beste route?

Met deze film bewandelen we een muzikale weg door het gebied. Op basis van (historische) geluiden componeert Berger een nieuwe compositie met als doel een bijzondere bijdrage te leveren aan de herwaardering van een uniek deel van Noord-Nederland. De buitenstaander Berger zal in samenwerking met het Veenkoloniaal Orkest de compositie uitvoeren. U kunt meewerken aan de film: door te doneren om dit filmproject werkelijkheid te laten worden. Hoe? Ga naar deze website.

Documentaire Stichting Beeldlijn

[…] ik een en ander opgezocht en wat blijkt: de naam Kalkman (die ik wel kende) is een synoniem voor Engelsmanplaat. Vooral in Wierum en omgeving wordt deze oude naam nog gebruikt, vanwege de vele schelpen (=kalk) […]

[…] armoedige maar ongedwongen vertoning heen. Het eenvoudige maar prima ontbijt maakt veel goed. Deze humoristische beschrijving van het hotel is ook […]

Sluit je aan bij Noorderbreedte!
Laat u informeren en inspireren over alles wat mooi, bijzonder en in ontwikkeling is in het Noorden!
vanaf €37,50