New Frontier. Koning opent EnTranCe

Met het steken van een stekker in een contact opende Koning Willem-Alexander vanochtend officieel EnTranCe, het Energy Transition Centre in Groningen. In deze proeftuin voor energietransitie werken studenten en onderzoekers van de Hanzehogeschool en de Energy Academy Europe samen met bedrijven aan een duurzame samenleving.

TEKST
Annelies van der Goot

Met het steken van een stekker in een contact opende koning Willem-Alexander vanochtend officieel EnTranCe, het Energy Transition Centre in Groningen. In deze proeftuin voor energietransitie werken studenten en onderzoekers van de Hanzehogeschool en de Energy Academy Europe samen met bedrijven aan een duurzame samenleving.

Wim van Gemert, geestelijk vader van EnTranCe en lector Energietransitie, maakte in zijn toespraak vanochtend de vergelijking met de kolonisten in negentiende-eeuws Amerika. Zij gingen in huifkarcolonnes op zoek naar nieuw land en trotseerden gevaren, zo zei Van Gemert, om het beloofde land achter de horizon te vinden. En ‘ze’ dat waren mensen van verschillend allooi: idealisten, avonturiers, carrièrejagers en Zeloten. De trektocht over het onbekende continent, van oost naar west, bracht de kolonisten uiteindelijk tot in Californië, ‘tegenwoordig de meest innovatieve regio ter wereld’, aldus Van Gemert.

De essentie van EnTranCe is niet eens het doel, zo zei hij. Ook niet de reis. De essentie is de gezamenlijke beslissing om op reis te gaan. ‘Welkom bij Entrance. Wij willen ook op reis’, besloot Van Gemert zijn toespraak.

Icoon

EnTranCe draait al een aantal jaren als innovatief centrum op het Zerniketerrein bij de Hanzehogeschool. Eerst in een paar noodgebouwen, vanaf nu dus in een nagelnieuwe accomodatie. Maar al in die eerste jaren en dus nog voor de officiële opening, is het centrum uitgegroeid tot een icoon, memoreerde Gertjan Lankhorst, CEO van GasTerra. De formule waarin studenten, onderzoekers en bedrijven werken aan innovatieve oplossingen voor een maatschappelijk probleem krijgt navolging. Zo kon Henk Pijlman, voorzitter van het College van Bestuur van de Hanzehogeschool vanochtend melden dat er een tweede ‘living lab’ komt, BuildInG genaamd, wat staat voor Build in Groningen. Een innovatiecentrum voor onderzoek naar aardbevingsbestendig bouwen. Ook hier werken studenten van mbo tot wo samen met onderzoekers en bedrijven. Ook hier wordt gestart vanuit een noodgebouw. Ook hier wordt binnenkort de reis naar de New Frontier gemaakt.

De koning kreeg na een optreden van slagwerkers van het Prins Claus Conservatorium (die lieten zien dat je met een plastic zakje ook innovatief kunt zijn) een rondleiding langs diverse projecten op het EnTranCe-terrein.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Sluit je aan bij Noorderbreedte!
Laat u informeren en inspireren over alles wat mooi, bijzonder en in ontwikkeling is in het Noorden!
€42,50