Door Erik Betten Veel instellingen voor ouderenzorg sluiten, een trend die door de bezuinigingen de komende jaren nog harder doorzet. Zeker in kleine plaatsen is dat een dubbel probleem. Niet alleen blijft er een groot gebouw over dat weinig waarde meer heeft, er verdwijnt ook een vanzelfsprekend brandpunt voor sociale en maatschappelijke activiteit uit het dorp. Gelukkig kan het ook anders.

Het voormalige verzorgingshuis Hunzerheem in Groningen was jarenlang een probleemgeval. De flat aan de Populierenlaan stond leeg, corporatie Lefier had er geen bestemming voor en krakers hadden er daarom maar bezit van genomen. Een private ontwikkelaar keek anders tegen het enorme gebouw aan. Hij zag in de grote verzameling kleine wooneenheden ideale studentenwoningen. Hij nam de architecten van AAS Groningen in de arm en samen bekeken ze wat er mogelijk was.

‘We waren al gauw enthousiast. En de buurt ook’, zegt architect Aron van Delft. ‘De omwonenden drongen erop aan dat het gebouw een woonbestemming kreeg, en wat ons echt verraste, ook op de onderste twee bouwlagen moest leven zijn.’ In die bouwlagen waren grote gebruiksruimtes aangebracht voor bijvoorbeeld de keuken en de eetzaa…