De verzilting van de Noord-Nederlandse kustzone is een feit. In hoeverre biedt meebewegen met deze ontwikkeling kansen voor natuur, landbouw, veiligheid, recreatie, ondernemerschap en cultuur? Lees het in het nieuwe themanummer Zilte Vitaliteit.

Een greep uit de inhoud:

Een analyse van professor Jouke van Dijk van de RUG. Hij pleit voor een integrale beleidsvisie voor het Waddengebied.

Zilte landbouw: ‘Op Texel begint de victorie’, reportage over het Zilt proefbedrijf waar ze piepers kunnen telen op zilte grond. En, in een interview, Pier Vellinga en Jeannette Hoek over zilte teelt op wereldschaal

Schrijfster en cabaretière Paulien Cornelisse verbleef een paar dagen aan de Waddendijk en schreef een column.

– Dichteres Albertina Soepboer schreef het gedicht Kwelderontbijt

– Zilte natuur. Van pendelende lepelaars, de brakke Bantpolder, migrerende vissen en het Noorderleeg. Henk de Vries van het Fryske Gea en Marco Glastra van Het Groninger Landschap vertellen over de ‘parels en de plannen’.

– Nieuwe dijken. Met een overzicht van nieuwe dijkconcepten. Met voorbeelden uit Holwerd en Delfzijl, een interview met drie dijkgraven over de dijk, de boeren en de ruimte voor nieuwe ontwikkelingen.  En een reportage over twee generaties boer die op z’n zachtst gezegd niet zoveel zien in de wenkende perspectieven van zilte teelt.

– Tot slot: Hoe verhoudt Zilte Vitaliteit zich tot de leefbaarheid van de kustregio?

– Reyer Boxem maakte de foto’s voor het nummer. We ruimden zeven pagina’s in voor de oogstrelende zilte natuur van de kwelder.

Abonnees van Noorderbreedte krijgen Zilte Vitaliteit thuis gestuurd. Wilt u abonnee worden? Dat kan hier

Maar u kunt Zilte Vitaliteit voor € 10 (inclusief verzendkosten) ook los bestellen. Stuur een mail met naam en adres naar info@noorderbreedte.nl