Ze schreef een prijsvraag uit, die werd gewonnen door Jelle de Jong Architecten uit Lemmer. In oktober dit jaar ging het centrum open. Het herbergt een interactieve expositie over waterbeheer en over het stoomgemaal, een filmzaaltje en aan de achterzijde een koffie- en theeschenkerij met fraai uitzicht op het IJsselmeer. Het capsule-achtige bouwwerk is via een loopbrug verbonden met het terrein rond het gemaal.

Jelle de Jong licht toe hoe hij tot het ontwerp is gekomen. Het begon met de locatie, vertelt hij. Die stond niet vast. ‘Het bezoekerscentrum had bijvoorbeeld ook aan de provinciale weg van Lemmer naar Balk mogen komen. Wij vonden dat een minder goede plek omdat het landschap daar nog zo mooi open en maagdelijk is.’ Uitgaande van bouwen op het erf van het gemaal zag De Jong al …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts € 45 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden