Groninger dorpsbewoners niet bang voor leegloop

‘Zolang de kwaliteiten “rust en ruimte in een mooie woonomgeving” overeind blijven, zijn inwoners van kleine dorpen niet bang dat hun dorp leegloopt’, stelt Jannie Rozema van Kenniscentrum Gebiedsontwikkeling NoorderRuimte van de Hanzehogeschool Groningen.

TEKST
Tialda Haartsen

In opdracht van gemeenten en Verenigingen Dorpsbelangen hebben studenten van deze opleiding onderzoek gedaan naar de waardering van de leefomgeving in de Groninger dorpen Houwerzijl, Ulrum en Westernieland (gemeente de Marne) en Niehove (gemeente Zuidhorn). De resultaten daarvan maken aannemelijk dat niemand in de genoemde kleine dorpen het erg vindt om voor de dagelijkse boodschappen en de basisschool naar elders te moeten reizen. Voorwaarde is wel dat auto en diepvries beschikbaar zijn. Verder is een goed onderhouden wegennet belangrijk.
‘De meeste dorpen hebben te maken met vergrijzing en ontgroening’, vertelt Rozema. ‘Dat maakt de vraag interessant hoe ze hun leefbaarheid in stand houden.’ Dorpelingen zijn over het algemeen heel tevreden over hun dorp. Meer dan de helft van hen denkt er niet over om te verhuizen. Met name ouderen willen graag blijven. Rozema: ‘Voor deze groep is het wel de vraag of en hoe je hun mobiliteit in de toekomst in stand kunt houden. Een mogelijkheid zou burenhulp kunnen zijn. Uit de dorpsonderzoeken blijkt dat dorpelingen een goede band met hun buren hebben.’
Het merendeel van de dorpsbewoners is zeer betrokken bij hun dorp. Ook hebben bijna alle dorpen hun eigen website. Rozema: ‘Het is mooi om te zien hoe dorpelingen hun dorp via internet in de schijnwerpers zetten. Ze zien de dorpswebsite als hun persoonlijke visitekaartje.’

[…] ik een en ander opgezocht en wat blijkt: de naam Kalkman (die ik wel kende) is een synoniem voor Engelsmanplaat. Vooral in Wierum en omgeving wordt deze oude naam nog gebruikt, vanwege de vele schelpen (=kalk) […]

[…] armoedige maar ongedwongen vertoning heen. Het eenvoudige maar prima ontbijt maakt veel goed. Deze humoristische beschrijving van het hotel is ook […]

Sluit je aan bij Noorderbreedte!
Laat u informeren en inspireren over alles wat mooi, bijzonder en in ontwikkeling is in het Noorden!
vanaf €37,50