Wie dichter/journalist Abe de Vries, publicist/fervent zeiler Maarten Meester en onze fotograaf Reyer Boxem volgt in hun observaties vanaf het water, kan zich moeilijk onttrekken aan het gevoel dat het mooie van de meren er op veel plaatsen af is.

Geregeld hoor je noordelijke bestuurders zeggen dat het dom zou zijn de grootste troefkaart die we hier hebben – ruimte, stilte, prachtige landschappen – te verspelen. In Friesland zien we dit dus toch op grote schaal gebeuren. Dat valt niet louter de provincie aan te rekenen, het is ook het onbedoelde gevolg van botsende belangen en verlangens. Behoud van rust en ‘natuurlijke’ schoonheid, ons materialisme, ieders hang naar ontspanning en vertier, de noodzaak om geld te verdienen: geen makkelijk verenigbare zaken.

Dat de watersport belangr…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts € 45 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.