In opdracht van gemeenten en Verenigingen Dorpsbelangen hebben studenten van deze opleiding onderzoek gedaan naar de waardering van de leefomgeving in de Groninger dorpen Houwerzijl, Ulrum en Westernieland (gemeente de Marne) en Niehove (gemeente Zuidhorn). De resultaten daarvan maken aannemelijk dat niemand in de genoemde kleine dorpen het erg vindt om voor de dagelijkse boodschappen en de basisschool naar elders te moeten reizen. Voorwaarde is wel dat auto en diepvries beschikbaar zijn. Verder is een goed onderhouden wegennet belangrijk.
‘De meeste dorpen hebben te maken met vergrijzing en ontgroening’, vertelt Rozema. ‘Dat maakt de vraag interessant hoe ze hun leefbaarheid in stand houden.’ Dorpelingen zijn over het algemeen heel tevreden over hun dorp. Meer dan de helft van hen denk…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts 43,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.