Slopen, of niet? – De Rabobank pleit voor het slopen van woningen in krimpgebieden, om waardedaling van alle huizen in deze regio’s te voorkomen. Volgens een aantal Noordoost-Groningse wooncorporaties brengt slopen echter (te) veel kapitaalvernietiging met zich mee.

Zij vinden dat het Pact Regio Eemsdelta, waarin de gemeenten Delfzijl, Eemsmond, Appingedam, Loppersum en de provincie Groningen hun krimpstrategie hebben bepaald, te veel woningen wil slopen. Hierdoor verdwijnen te veel betaalbare huurwoningen, die na een opknapbeurt nog jaren mee zouden kunnen.

Winkels
Ondernemersorganisatie MKB Noord vindt dat er een ontwikkelingsfonds voor de detailhandel in het Eemsmondgebied moet komen. Dit fonds moet winkeliers helpen om in te spelen op de gevolgen van de krimp in de regio. Volgens MKB zijn commerciële voorzieningen als winkels tot nu toe een ondergeschoven kind in de krimpdiscussies. En dat terwijl ze van (groot) belang zijn voor de werkgelegenheid en de sfeer in dorpen.

Arbeidsmarkt
De relatie tussen krimp en de arbeidsmarkt kan vooral p…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden