Alleen op een eiland

Verbleven in 1971 Godfried Bomans en Jan Wolkers ieder in eenzame afzondering een week op Rottumerplaat, dit najaar doen vijftien schrijvers en dichters mee aan een soortgelijk experiment in het Noorden, genaamd ‘Een kamer in het verleden’. Om beurten logeren ze een kleine week in een drijvende bungalow op het Lauwersmeer, van vele gemakken voorzien maar verstoken van computer, tv en telefoon.

TEKST
Annemarie Kok

Dagelijks doen ze verslag van wat ze daar meemaken en vertellen ze wat het isolement met hen doet. De opnames worden per motorboot opgehaald door een koerier, die ze doorsluist naar de VPRO-radio. Het programma De Avonden viert hiermee zijn vijftienjarig bestaan. Cabaretière Paulien Cornelisse, die begin september als eerste haar intrek nam in het boothuis, bedacht vooraf om te gaan vlieger-fotograferen. Hierboven ziet u haar in actie op het wildbegroeide eilandje Senneroog. Het project duurt nog tot en met 17 december. Alle berichten en extra bijdragen van de schrijvers (onder wie Tommy Wieringa en Franca Treur) zijn na te lezen en te beluisteren via www.vpro.nl/eenkamerinhetverleden

[…] ik een en ander opgezocht en wat blijkt: de naam Kalkman (die ik wel kende) is een synoniem voor Engelsmanplaat. Vooral in Wierum en omgeving wordt deze oude naam nog gebruikt, vanwege de vele schelpen (=kalk) […]

[…] armoedige maar ongedwongen vertoning heen. Het eenvoudige maar prima ontbijt maakt veel goed. Deze humoristische beschrijving van het hotel is ook […]

Sluit je aan bij Noorderbreedte!
Laat u informeren en inspireren over alles wat mooi, bijzonder en in ontwikkeling is in het Noorden!
vanaf €37,50