Stedenbouwkundige Maarten Schmitt heeft meegedacht met de provincie Groningen over de vraag hoe het slordige Lauwersoog een fijne plek kan worden.

‘Hier heb je een desolate parkeergarage, waar je zeker met slecht weer wegwaait. Een grote vlakte.’ Maarten Schmitt kijkt op een zonnige, maar winderige aprilmiddag vanaf restaurant Zeezicht naar de veerhaven. De grensplaats Lauwersoog, vertrek- en eindpunt van de veerboten naar Schiermonnikoog, lijkt op papier een spannende plek, met aan de ene kant Nationaal Park Lauwersmeer en aan de andere kant de Waddenzee. Helaas oogt de havenplaats in het echt vooral als een rommelig, haast unheimisch industriegebiedje. Ja, er is veel bedrijvigheid, een levendige vissershaven en een jachthaven, maar voor dagjesmensen en andere toeristen is Lauwers-oog weinig uitnodigend. ‘Die parkeergarage is zo ontzettend low profile en erg defensief’, oordeelt Schmitt. ‘Maak er een mooi overdekt transferium van…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.