Broedplaats Wongema

In het Hogelandster Hornhuizen lijkt zich een lokaal wonder te voltrekken. Voormalig café De Horn, een sfeerbepalend pand in het dorpshart, is zo goed als zeker van de slopershamer gered. Grafisch ontwerper Erik Wong wil er een werkhotel voor kunstenaars en studenten van maken, met een dorpskroeg en een vergaderzaaltje.

TEKST
Tialda Haartsen

Wong, docent aan de Rietveld Academie in Amsterdam, heeft een tweede huis in Hornhuizen. Hij was het niet eens met de sloopplannen van de (voormalige) eigenaar en greep in. Hij huurde het pand en zocht naar financiering voor de aankoop en verbouwing. Dat is gelukt. Stichting DBF, die economie en leefbaarheid op het noordelijke platteland bevordert, gaat het pand kopen en verbouwen. Stichting
‘Wongema’ huurt het vervolgens.
Het enige wat DBF voor aanvang van de aankoop verwacht, zijn voldoende concrete toezeggingen van toekomstige huurders. Wong is daarover in gesprek met de Design Academy in Eindhoven, de TU Delft, de Rietveld Academie en de Hanzehogeschool Groningen.
Intussen is het café al gebruikt voor bijeenkomsten over krimp en leefbaarheid op het platteland, vanuit de gemeente De Marne, de Hanzehogeschool en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Zo zijn er nu al veel mensen geïnspireerd geraakt door Wongema en maakt de nieuwe bestemming Hornhuizen en omgeving extra bruisend.

Op www.wongema.nl zijn de ontwikkelingen vanaf het begin (4 september 2009)
tot heden te volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Sluit je aan bij Noorderbreedte!
Laat u informeren en inspireren over alles wat mooi, bijzonder en in ontwikkeling is in het Noorden!
€42,50