Als Frans Debets over de snelweg rijdt, ziet hij in de berm gras waar de schoorsteen op kan roken. Energie is overal, weet de projectleider van Bio Energie Noord (BEN). In de zon en de wind, maar ook in de natuur of op het boerenerf. ‘Bio-energie is heel grofstoffelijk. Het gaat over mest of hout. Daar moet je direct vrachtwagens bij denken en grote bergen. Dat geeft een leuke dynamiek.’
Op een ouderwetse herenfiets komt hij aanrijden bij het Duurzaamheidscentrum in Groningen. Nieuwsgierig loopt hij rond tussen de dakpannen, zonneboilers en spaarlampen. ‘Mooi dat dit centrum er is’, constateert hij bij de koffie. Het raakt aan zijn werk, maar is anders gericht. Het duurzaamheidscentrum gaat over energieverbruik en hoe je thuis je verbruik kunt beperken. ‘Bio Energie Noord zit aan de and…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts € 45 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.