Ergens in Duitsland, de precieze plek is hem ontschoten, staat een batterij voedersilo’s waar je lekker tegenop mag klimmen, met een uitzichtplatform als beloning voor de inspanning. Leisure en veeteelt gaan er hand in hand, zegt Jos Bosman lachend. Hij ziet hierin een extreem voorbeeld van de functievermenging die kenmerkend is voor ‘gebiedsontwikkeling’. Een jaar of tien oud is dit begrip intussen. Het staat voor ruimtelijke ordening op een andere manier. Het verschil met de oude planologie: overheid en markt maken samen plannen en financieren die ook samen. Deze werkwijze wordt vooral ingezet bij gebieden met een flinke schaal, zoals landbouwgronden die een nieuwe bestemming krijgen, denk aan Blauwestad. Het kan leiden tot een complete transformatie, een geheel nieuw uiterlijk en geb…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts 43,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.