Zingend (swingend?) Oldambt

Oldambt is per 1 januari 2010 een fusiegemeente van voormalige gemeenten Winschoten, Scheemda en Reiderland. Deze nieuwe eenheid in het Oosten van Groningen staat bol van de ambities. Dit wil men op de kaart zetten onder de noemers ‘water’, ‘eigentijdse Graanrepubliek’ en ‘pionierseconomie’. Een gemeentelijk lied gaat hier aan bijdragen.

TEKST
Jelle Leenes

Mensen met ‘zelfspot’ wonen er. Mensen ook met een onnodig ‘laag zelfbeeld’. Vrijwel altijd zijn het echter ‘praktisch ingestelde karaktermensen’. En dat biedt kansen om van fusiegemeente Oldambt een succes te maken. Ziedaar één van de inspiratielijnen in het visiedocument waarmee de per 1 januari 2010 samen te voegen gemeenten Winschoten, Scheemda en Reiderland hun gezamenlijke avontuur de komende jaren willen aangaan. De slogan van de nieuwe eenheid in Oost-Groningen: ‘Oldambt, grenzeloos Goûd!’ Haar mission statement: ‘Oldambt, jongste watergemeente van Nederland. Als het er niet is, dan maken wij het.’
Oldambt is met bijna 30 duizend hectare en bijna 40 duizend inwoners in één klap de tweede gemeente in de provincie. Zijn bestuurders beschouwen de fusie als een ‘kantelmoment’ waardoor veel negatieve trends in de streek (krimpende bevolking, werkloosheid) hopelijk ten goede keren. Het ‘swingende’ inspiratieboekje staat in elk geval stijf van de ambities.
Het nu al goed bereikbaar geachte Oldambt (rijksweg A7, spoor, waterwegen) richt zijn pijlen op drie ontwikkelingen. De trefwoorden zijn: water (Blauwestad, kust en Winschoten waterstad), eigentijdse Graanrepubliek (agrobusiness, met een knipoog naar het boek van Frank Westerman) en pionierseconomie (wellness en recreatie).
Belangrijk acht de nieuwe gemeente het om bij ‘buitenstaanders’ (in Nederland én Duitsland) maar zeker ook bij de ‘van nature afwachtende’ eigen bevolking een (nieuw) Oldambtgevoel te ontwikkelen. De nodige activiteiten daaromtrent zijn en worden ondernomen. Zelfs een gemeentelijk lied is in de maak. De Groninger componist Arnold Veeman en de noordelijke tekstdichter Jan Siebo Uffen zijn aangezocht om dit Oldambter volkslied te produceren. Het is de bedoeling hun werk begin 2010 met medewerking van lokale musici en koren te presenteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Sluit je aan bij Noorderbreedte!
Laat u informeren en inspireren over alles wat mooi, bijzonder en in ontwikkeling is in het Noorden!
€42,50