Bevlogen student
De Groningse wierden werden al vanaf 1840 afgegraven voor de vruchtbare grond die per kiepkar en schip werd vervoerd naar de opkopers, meestal op de arme Drentse gronden.
De tentoonstelling laat zien om wat voor een immens bedrijf dat ging en hoe enorm groot de afgravingen waren. Wierden zoals die van Joeswerd, Beswerd en Oostum, van Eenum en Wirdum en Dorkwerd, evenals zeer vele terpen in Friesland gingen totaal op de schop.
Via advertenties in kranten werd de grond per scheepston verkocht, de grond van Oostum bijvoorbeeld ging in 1908 weg voor vijftig cent per ton.
In de tweede helft van de negentiende eeuw begonnen plaatselijk ‘geleerden’ (dokters, juristen, kooplui) objecten uit die grond te verzamelen. Zij zien als eersten de historische waarde van de wierden. Op d…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts 43,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.