Eiland herkenbaar, eiland anders

Deze zomer wordt Schiermonnikoog overspoeld door fotografie. Maar liefst drie interessante exposities zullen er te zien zijn, met als overkoepelende titel Schiermonnikoog Herkenbaar Anders. Het betreft een initiatief van het ministerie van LNV, oorspronkelijk bedoeld om publiek en media attent te maken op de trilaterale regeringsconferentie die op 2 en 3 november op het eiland wordt gehouden over het Deens-Duits-Nederlandse waddengebied. Gestaag groeide dit idee uit tot een groot fotografisch onderzoek van een klein eiland. Aan het project, dat door LNV is uitbesteed aan Eddie Marsman en Jan Abrahamse, doen zowel vakfotografen als de eilanders zelf mee.

TEKST
Annemarie Kok

Schiermonnikoog Herkenbaar Anders is een drieluik dat het eiland en het omringende waddengebied vanuit ongebruikelijke invalshoeken laat zien. Zo fotografeerden bewoners met wegwerpcamera’s wat zij van waarde vinden op het eiland. De resultaten worden tentoongesteld in het Bezoekerscentrum. Tegelijkertijd richtten Bert Nienhuis (NL), Svend Tougaard (DK), Martin Stromann en Hartmut Schwarzbach (D) zich op de cultuurhistorische aspecten van het internationale waddengebied. De foto’s die zij maakten zullen – onder voorbehoud – te zien zijn in het voormalige bunkercomplex de Wassermann.
Centraal in het drieluik staat een reeks opdrachten die dit voorjaar op Schiermonnikoog is uitgevoerd door zeven gerenommeerde Nederlandse en buitenlandse fotografen. Hun werk, waarvoor een speciale expositietent wordt opgezet aan de Langestreek, is de weerslag van verkenningstochten over het eiland.
Zo dwaalde Jehsong Baak (Korea/VS) als een toerist overal en nergens rond, verdiepte de Amerikaan John Gossage zich in de natuur, concentreerde de Duitse Angelika Bartz zich op het dorp en keek Jem Southam (GB) met de blik van een landmeter naar weilanden, kwelders, strand en tuinen. Wat de Nederlandse inbreng betreft: Leo Divendal maakte strandwandelingen, Gerco de Ruijter fotografeerde met zijn vlieger-met-camera vanuit het perspectief van de ganzen en Ton Broekhuis volgde de eindeloze variaties van licht, land en lucht op het wad zelf.
Noorderbreedte kreeg toestemming om (voorlopig) werk van alle zeven fotografen alvast te publiceren. In nummer 5 van dit jaar gaan we in op de waddenconferentie.
Schiermonnikoog Herkenbaar Anders duurt van 3 juli tot en met 28 augustus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Sluit je aan bij Noorderbreedte!
Laat u informeren en inspireren over alles wat mooi, bijzonder en in ontwikkeling is in het Noorden!
€42,50