Waar dorpswinkels zijn dichtgegaan, biedt de rijdende versman uitkomst. Tiemen van Dijken uit het Groningse Middelstum oefent dit beroep al uit sinds z’n jeugd, bijgestaan door zijn vrouw en zijn moeder. ‘Voor sommige klanten ben ik melkboer en mantelzorg in een’.

‘Tabak en sigaren’ staat met zwarte blokletters op de gevel van winkelpui aan de Achterweg 2 te Onderdendam. Maar dat is ook alles wat rest van de voormalige kruidenierswinkel van de familie Koster. ‘Vrouw Koster’ zoals ze in Onderdendam genoemd wordt, heeft deze lente het huisje dat al meer dan tien jaar niet meer als winkel functioneerde, verlaten. Nu zijn twee kunstschilders bezig er een galerie van te maken. Op zolder komen ateliers.
‘En dit is nog maar een van de opgeheven dorpswinkels die ik op mijn bestelroute tegenkom’, vertelt rijdend verswinkelier Tiemen van Dijken (49) uit Middelstum in zijn huiskamer aan de Delleweg. Samen met echtgenote Betty (46) loopt hij de lijst van meer en minder recente sluitingen na. De laatste was in ’t Zandt. Daar ging per 1 augustus supermarkt-dro…

Trefwoorden