Al ruim twintig jaar kennen we zonnepanelen op daken en op praatpalen langs snelwegen die in alle stilte bezig zijn met elektriciteitsproductie. Het actieve deel van de commerciële zonnecellen is gemaakt van silicium. Tegenwoordig worden speciale dunne foliën gebruikt met een actief laagje dat het zonlicht absorbeert. ‘Met behulp van de nanotechnologie proberen we superslimme materialen te ontwikkelen die je vervolgens op een lowtech manier in elkaar kunt smeren tot een zeer goedkope zonnecel met een redelijk rendement’, aldus Hummelen. Nanotechnologie is een verzameling van technieken in de natuurkunde, scheikunde en biologie, bedoeld om te werken met dingetjes op een schaal van 10 tot 100 nanometer; 1 nanometer is een miljardste meter, dus een miljoenste millimeter.

Zonnecellen
Kees …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts € 45 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.