De gemeente Haren heeft zonder de gemeenteraad daarbij te betrekken de zogenoemde Regiovisie 2030 ondertekend. Argument hiervoor was dat de annexatie door de stad Groningen kon worden voorkomen door ondertekening van het convenant.

Nu is Haren, ondanks het voor een Groningse gemeente relatief hoge inwonertal, vooral een heel landschappelijke gemeente. In de jaren dertig van de vorige eeuw moest de gemeente al een heel stuk van haar grondgebied afstaan aan Groningen (wist u dat de Groningse gevangenis ooit op Harense grond werd gebouwd?) voor de realisatie van het villapark ten noorden van de Esserweg.
Daar begint, als je vanuit de stad Groningen naar het zuiden rijdt, dan ook direct al de natuur, met de groengebieden tussen de oude bebouwing aan weerszijden van de Rijksstraatweg. Als je verder naar het zuiden gaat, voorbij de dorpskom van Haren, tref je vanaf de Holsteinslaan een heel mooi gebied aan ter weerszijden van de Rijksstraatweg, dat aan de westelijke kant wordt doorsneden door de A28. Dit gebied begint e…