De strohandelaar Berend Blaauw (1876-1954) hoorde tot de eerste ondernemers die chilisalpeter naar Delfzijl lieten komen. Hij was in Farmsum, in een boerderij aan het Eemskanaal, opgegroeid. Als jongeman reed hij met drie, vier aan elkaar gebonden wagens vol stro, met een paard ervoor, naar Duitsland. Het was een riskante handel, want als hij zijn stro niet aan Duitse boeren kwijt kon, kieperde hij het zaakje in de sloot en keerde onverrichterzake huiswaarts. Zijn ene broer zat in de vlashandel, een andere broer werkte bij een plaatselijke bank en had ook veel met boeren te maken. Doordat hij veel met landbouwers omging en op de hoogte was van de grote behoefte aan kunstmest, kwam Berend Blaauw waarschijnlijk op het idee om op de havenkade van Delfzijl een loods voor chilisalpeter te hu…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts € 45 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.