'Jan, wil jij in de combinatiegroep 7/8 van basisschool De Molshoop in Noordhorn komen vertellen wat er allemaal komt kijken bij het maken van Noorderbreedte?' Een simpele vraag, waar verschillende activiteiten uit voortvloeiden. Vrij kort na de toezegging van Jan Abrahamse ontstond namelijk het idee dat het leuk zou zijn als de kinderen zelf een artikel voor Noorderbreedte zouden schrijven én de bijbehorende foto's zouden maken.

In Noord Nederland zijn de oude landschappen goed bewaard. Dit komt doordat er altijd maar weinig mensen wilden wonen. Vroeger wilden ze dit niet omdat het land heel drassig was en regelmatig onder water liep. Tegenwoordig is Groningen minder in trek omdat er weinig werk is. En dat is maar goed ook, omdat er anders veel meer huizen waren gebouwd en snelwegen waren aangelegd. Het landschap is nu goed bewaard gebleven. Je kunt er nog precies in zien hoe het ontstaan is en wat er vroeger gebeurd is. Het Groninger landschap is daardoor een geschiedenisboek.
Middag en Humsterland waren vroeger twee eilanden. Daartussen lag moeras. Dat moeras groeide langzaam dicht, doordat er steeds meer planten in kwamen. De eilandjes groeiden aan elkaar en werden één gebied: Middag-Humsterland. Toen de gro…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.