Eind vorige eeuw ontstond een kentering in het denken over beeknormalisaties en andere ingrepen in het landschap. Naast landbouw begonnen ook natuur en landschap aan maatschappelijk belang te winnen. Begin jaren negentig werd er een, toen nog, gedurfde visie geschreven door de Drentse natuurbescherming: Aa 2030. Nog voordat waterbeherend Nederland over integraal waterbeheer sprak, beschreef deze visie een volledig hersteld beekdalsysteem van de Vledder en Wapserveensche Aa. In de tien jaar die sindsdien zijn verstreken, zijn niet alleen natuurbeschermingsorganisaties, maar ook provincie, gemeente en waterschap de waarden van én de mogelijkheden voor natuur en landschap in dit gebied gaan zien.

Dure ingrepen ongedaan maken
In een natuurlijk beekdal komen door de grote verschillen in ho…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts 43,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.