Honderdzesentachtig huizen bewoond door circa vijfhonderd mensen. Dat is Donderen in een notendop. Een kerktoren ontbreekt. Het dorp is in tweeën gesplitst door een autoweg die Eelde-Paterswolde met Vries verbindt. Oostelijk van deze weg ligt de Donderse nieuwbouwwijk. Gebouwd in de jaren zeventig bestaat het grotendeels uit rijtjeshuizen en twee-onder-een-kapwoningen. In zulke uniforme wijken worden voortuinen vaak een belangrijk onderscheidingsmiddel. Donderen is geen uitzondering. Het ideeëngoed van Eigen Huis en Tuin is sterk vertegenwoordigd. Aan de westzijde van de weg ligt de oude dorpskern. Daar staan authentieke boerderijen met bemoste of net nieuw gedekte rietdaken. Daar zijn tuinen grasvelden en groeien chrysanten in kruiwagens. Daar liggen kleine weilanden door het dorp vers…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts € 45 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden