Bij de beoordeling van plannen voor landschap en natuur wordt vaak terug gegrepen op situaties zoals die vroeger golden. Een historische referentie. Maar naar welke periode moeten we dan teruggaan? De geschiedenis van Noord-Nederland laat een vloeiende reeks geologische veranderingen zien: de ene situatie vloeit voort uit de vorige. Een dynamiek die zich tot vandaag de dag voortzet. We vinden geen ‘ijkpunt’ voor het landschap van Noord-Nederland, want er is geen ‘evenwichtige’ situatie. De beelden van het Noord-Nederlandse landschap worden bepaald door de snelheid van zeespiegelstijging en -daling, de hoeveelheid sediment, de voorafgaande situatie en de menselijke cultuur. Die cultuur heeft zich in het landschap steeds aangepast. Op een snellere zeespiegelstijging rond 300 vóór Chr. rea…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts 43,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden