Iedere twee jaar wordt een bekende vormgever gevraagd de omslagen te ontwerpen van Noorderbreedte. Na Han Jansen, Swip Stolk, Johan van der Keuken, Benoît, Max Kisman, Wim Crouwel em Martin Jongema tekende Irma Boom voor de covers van 2000 en 2001. Een gesprek met een aimabele en succesvolle ontwerpster.

‘Het is geen toeval dat jij de Gutenbergprijs hebt gekregen’, mailde ik begin dit jaar naar Irma Boom toen ik haar feliciteerde met deze zeer prestigieuze tweejaarlijkse internationale prijs voor grafische vormgeving. Het kon ook niet anders, want al haar illustere voorgangers hadden tijdens of kort na het ontwerpen van de covers voor Noorderbreedte prijzen gewonnen. Maar het is duidelijk dat de Noorderbreedte-omslagen daar geen rol in hadden gespeeld.
Geboren en getogen in Lochem volgde Irma Boom (40) daarna de kunstacademie in Enschede. Hoewel ze voor schilderkunst had gekozen werd ze enthousiast voor grafische vormgeving. Irma Boom: ‘Door mijn docent Abe Kuipers ben ik boeken gaan maken. Hij kwam elke woensdagmiddag met een grote Citroën DS uit Groningen en ik keek altijd naar hem ui…