De greppelsprinkhaan

In het agrarisch cultuurlandschap leven ook wilde planten en dieren. De greppelsprinkhaan laat volop van zich horen, en u kent hem vast wel.

TEKST
Marijke Drees

Hoewel het in Europa een algemene soort betreft, vertoont de verspreiding in Nederland grote ‘gaten’: de sprinkhaan komt in het oosten voor en in Zeeland. Het is een voorbeeld van een insect dat zich moeizaam verspreidt.
De sprinkhaan vliegt nauwelijks en koloniseert nieuwe gebieden daardoor langzaam. Soms komen exemplaren met lange vleugels voor, die wel kunnen vliegen.

De stichting European Invertebrate Survey – Nederland (Postbus 9517, 2300 RA Leiden) doet onderzoek naar de verspreiding van ongewervelden, waaronder sprinkhanen.

[…] ik een en ander opgezocht en wat blijkt: de naam Kalkman (die ik wel kende) is een synoniem voor Engelsmanplaat. Vooral in Wierum en omgeving wordt deze oude naam nog gebruikt, vanwege de vele schelpen (=kalk) […]

[…] armoedige maar ongedwongen vertoning heen. Het eenvoudige maar prima ontbijt maakt veel goed. Deze humoristische beschrijving van het hotel is ook […]

Sluit je aan bij Noorderbreedte!
Laat u informeren en inspireren over alles wat mooi, bijzonder en in ontwikkeling is in het Noorden!
vanaf €37,50