Het boemeltje van NoordNed komt op tijd aan op het station in Stavoren om de buurtbus te pakken naar Bakhuizen. Een vrouw zit achter het stuur. Er ontstaat een levendig gesprek tussen de inzittenden over het wonen in Friesland en het Skûtsjezeilen. Kennelijk is er een wedstrijddag voor deze schepen, want het lijkt wel of er duizenden schepen liggen in de jachthavens en de kanalen die naar de Fluessen leiden.
‘Ik ben opgegroeid in Naarden’, vertelt de chauffeuse, ‘maar toen de kinderen de deur uit waren, gingen als eersten mijn ouders weer terug naar Friesland. Later volgden alle kinderen behalve een broer van me. Die is de afvallige van de familie, want hij woont net vijfhonderd meter buiten de grens van Friesland.’ De toon is gezet. ’t Is net een gezellige huiskamer deze buurtbus. Ik b…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts 43,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden