Wold-Oldambt, een welvarend veengebied

‘Eene bloeijende en bevolkte landstreek moet het geweest zijn, welke te gronde is gegaan,’ zo wordt de Dollard beschreven in het gelijknamige en voortreffelijke werk van G.A. Stratingh en G.A. Venema uit 1855. Hiermee wordt niet alleen het gebied van de huidige Dollard bedoeld, maar het hele gebied dat overstroomd werd en met een laag klei bedekt. Een onderzoek naar de middeleeuwse ontginnings- en bewoningsgeschiedenis van dit welvarende veengebied is gedaan door archeoloog Jan Molema van de Rijksuniversiteit Groningen.

TEKST
Jan Abrahamse

[…] ik een en ander opgezocht en wat blijkt: de naam Kalkman (die ik wel kende) is een synoniem voor Engelsmanplaat. Vooral in Wierum en omgeving wordt deze oude naam nog gebruikt, vanwege de vele schelpen (=kalk) […]

[…] armoedige maar ongedwongen vertoning heen. Het eenvoudige maar prima ontbijt maakt veel goed. Deze humoristische beschrijving van het hotel is ook […]

Sluit je aan bij Noorderbreedte!
Laat u informeren en inspireren over alles wat mooi, bijzonder en in ontwikkeling is in het Noorden!
vanaf €37,50