Voormalige gasfabrieken in Noord-Nederland

Gas is uit onze samenleving niet meer weg te denken. Dit is echter niet altijd zo geweest. Gas komt uit de bodem. Ook dit was in het verleden echter anders. Voordat gas uit de bodem werd gehaald, werd het gemaakt in de zogenoemde gasfabrieken. Wie herinnert zich nog de grote gasreservoirs die de ‘skyline’ van vele grote en kleine plaatsen bepaalden? Deze fabrieken produceerden gas, meestal uit steenkolen, aanvankelijk voornamelijk ten behoeve van de stadsverlichting.

TEKST
Ger Blijham

[…] ik een en ander opgezocht en wat blijkt: de naam Kalkman (die ik wel kende) is een synoniem voor Engelsmanplaat. Vooral in Wierum en omgeving wordt deze oude naam nog gebruikt, vanwege de vele schelpen (=kalk) […]

[…] armoedige maar ongedwongen vertoning heen. Het eenvoudige maar prima ontbijt maakt veel goed. Deze humoristische beschrijving van het hotel is ook […]

Sluit je aan bij Noorderbreedte!
Laat u informeren en inspireren over alles wat mooi, bijzonder en in ontwikkeling is in het Noorden!
vanaf €37,50