VERZURING VAN DE DRENTSE HEI

De wordingsgeschiedenis van de grote heidevlakten in Drente is nauw verbonden met de landbouw in deze provincie, zoals ook uit een aantal bijdragen, in dit themanummer blijkt.
Wie in het boek ‘Geschiedenis van Drenthe’ leest, ontkomt niet aan de indruk dat er in het verleden in feite een grote roofbouw gaande was. Om de akkers op de essen voldoende vruchtbaar te maken en te houden voor het verbouwen van kultuurgewassen, moesten grote hoeveelheden meststoffen beschikbaar zijn. Deze werden betrokken, uit de omgeving, het ‘veld’, en wel langs twee wegen.

TEKST
F. B. van Es

[…] ik een en ander opgezocht en wat blijkt: de naam Kalkman (die ik wel kende) is een synoniem voor Engelsmanplaat. Vooral in Wierum en omgeving wordt deze oude naam nog gebruikt, vanwege de vele schelpen (=kalk) […]

[…] armoedige maar ongedwongen vertoning heen. Het eenvoudige maar prima ontbijt maakt veel goed. Deze humoristische beschrijving van het hotel is ook […]

Sluit je aan bij Noorderbreedte!
Laat u informeren en inspireren over alles wat mooi, bijzonder en in ontwikkeling is in het Noorden!
vanaf €37,50