GESCHIEDENIS VAN DE HEIDE SINDS DE IJSTIJD

De geschiedenis van de heide wordt hier besproken aan de hand van gegevens, die het stuifmeelonderzoek (palynologie) opgeleverd heeft. Daarbij hebben we een periode van ongeveer 13.OOO jaar voor ogen. Nadrukkelijk moet er op gewezen worden, dat het begrip heide meer inhoudt dan de groeiplaats van een klein aantal soorten heideachtige planten! Die andere, boeiende soorten planten komen in dit verhaal uit praktische overwegingen echter niet aan bod.

TEKST
Sytze Bottema

[…] ik een en ander opgezocht en wat blijkt: de naam Kalkman (die ik wel kende) is een synoniem voor Engelsmanplaat. Vooral in Wierum en omgeving wordt deze oude naam nog gebruikt, vanwege de vele schelpen (=kalk) […]

[…] armoedige maar ongedwongen vertoning heen. Het eenvoudige maar prima ontbijt maakt veel goed. Deze humoristische beschrijving van het hotel is ook […]

Sluit je aan bij Noorderbreedte!
Laat u informeren en inspireren over alles wat mooi, bijzonder en in ontwikkeling is in het Noorden!
vanaf €37,50