DAGBOEK VAN HEIDEONTGINNER JACOB ELEMA

In ‘Ach Lieve Tijd’ (twaalfde aflevering, 1988) behandelen Har-ry de Vroome en Michiel Gerding ‘tien eeuwen Drenthe, de Drenten en hun Land’. Daarbij gaan zij diep in op de rol, die de rijkslandbouwleraar Jacob Elema (1872-195O) speelde bij de agrarische ontwikkeling van deze provincie. Zij baseren hun verhaal onder meer op fotomateriaal en vooral ook de interessante agenda’s van Elema, aanwezig in het Rijksarchief van Drente. Vooral de zakboekjes zijn een bron van informatie, omdat Elema ze gebruikte als een beknopt dagboek.

TEKST
Sytze Bottema

[…] ik een en ander opgezocht en wat blijkt: de naam Kalkman (die ik wel kende) is een synoniem voor Engelsmanplaat. Vooral in Wierum en omgeving wordt deze oude naam nog gebruikt, vanwege de vele schelpen (=kalk) […]

[…] armoedige maar ongedwongen vertoning heen. Het eenvoudige maar prima ontbijt maakt veel goed. Deze humoristische beschrijving van het hotel is ook […]

Sluit je aan bij Noorderbreedte!
Laat u informeren en inspireren over alles wat mooi, bijzonder en in ontwikkeling is in het Noorden!
vanaf €37,50