Is er toekomst voor monumenten in de periferie? Die vraag staat centraal bij het symposium Van Dorpshuis tot Kanjerklooster, op vrijdag 30 oktober in Klooster Ter Apel.

Is er toekomst voor monumenten in de periferie? Die vraag staat centraal bij het symposium Van Dorpshuis tot Kanjerklooster, op vrijdag 30 oktober in Klooster Ter Apel.

Klooster Ter Apel is een van de weinig overgebleven plattelandskloosters van Noordwest-Europa. Niet voor niets een UNESCO Top 100 monument. Gelegen vlakbij de Duitse grens en ver van de stad Groningen, is Ter Apel volgens sommigen een uithoek. Toch trekt het Klooster na het Groninger Museum de meeste museumbezoekers van de provincie Groningen, zo’n 30.000 tot 35.000 per jaar. Helaas is dat aantal niet voldoende om alle kosten voor behoud en beheer te kunnen financieren. Hoogste tijd dus om goed na te denken of er wel een toekomst voor dit onvervangbare monument is. En dat in de context van alle monumenten in krimpgebieden die op de rand van hun bestaansrecht balanceren. Van Zeeuws-Vlaanderen tot Twente en van Limburg tot Friesland, stellen we ons de vraag: hebben monumenten in de periferie wel een toekomst?

Debat

In het debat, onder leiding van Peter Breukink (directeur Stichting Oude Groninger Kerken), gaan
Theo Spek (hoogleraar Landschapsgeschiedenis en hoofd van het Kenniscentrum Landschap aan de RUG)
Cees van ’t Veen (directeur Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoeden) en
Waronne Elbers (‎Staatsbosbeheer, zakelijk leider Kasteel Groeneveld en Radio Kootwijk)
in op de volgende vragen:

♦ Zijn er in de kleinere plattelandsgemeenten voldoende mogelijkheden om monumenten te behouden en nuttig te bestemmen? Is bijvoorbeeld de    regionale culturele infrastructuur vaak al niet verzadigd?
♦ Biedt het behoud van erfgoed en leefbaarheid kansen in krimpgebieden of levert het alleen maar kopzorgen op voor lokale bestuurders?
♦ Moeten provincies zich over de monumenten in de periferie ontfermen of is dit meer een taak van de Rijksoverheid?
♦ Wat zijn toekomstgerichte mogelijkheden voor een meer commerciële exploitatie van monumenten in de periferie? Is er meer mogelijk dan wat  zaalverhuur, een congresje of af en toe een trouwerij? 

Praktische informatie

Datum: vrijdag 30 oktober 2015
Locatie: Klooster Ter Apel, Boslaan 3-5, Ter Apel
Aanvang: 10.00 uur Deelname: € 25,- per persoon (inclusief lunch & drankjes) Voor studenten, donateurs en vrijwilligers € 15,-
Opgave: vóór 20 oktober via kloosterterapel.nl/symposium
Informatie: via 0599 581370 of info@kloosterterapel.nl 

In het oktobernummer van tijdschrift Noorderbreedte verschijnt een artikel over Klooster Ter Apel als voorbeeld van een noodlijdend monument in de periferie. Wilt u dit nummer ontvangen? Word abonnee! Dat kan hier.